Συνεχίστε ΕΔΩ
Amfipoli News
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Διόνυσος το Θείον βρέφος και η αντιγραφή του στις θρησκείες!!!
Συνεχίστε ΕΔΩ
Τα γεμιστά πουλερικά είναι αρχαία σπεσιαλιτέ
Εσείς γνωρίζατε πως κάποτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες διαγωνίζονταν ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και μουσικοί;
Το Θάρρος των Αρχαίων Ελληνίδων - Έμπνευση για κάθε Σύγχρονη Γυναίκα
πολέμου, αλλά και σε ημέρες ειρήνης….
Η Τιμάνδρα, φίλη του Αλκιβιάδου, μόλις εδολοφόνησαν τον αγαπημένο της, δεν εδίστασε να πάρη το σώμά του, να το ενδύση και να το κηδέψη «λαμπρώς και φιλοτίμως», όπως γράφει ο Πλούταρχος.
Η Ειρήνη, φίλη του Πτολεμαίου, μη διστάσασα ν” ακολουθήση τον καταδιωκόμενον εραστήν της, όστις κατέφυγε εις το ιερόν της Αρτέμιδος, προτίμησε ν” αποθάνη ηρωϊκώς μαζί του, δια να τον ακολουθήση μέχρι του θανάτου του.
Από τότε έμεινε και η συνήθεια στις γυναίκες των Ρωμαίων να χαιρετίζουν με φιλήματα τούς συγγενείς των.
Τελικώς, οι Φωκείς, συμπλακέντες στις Κλεωνές της Υαμπόλιδος ενίκησαν τους Θεσσαλούς, για να τελούνται έκτοτε ειδικές εορτές, οι οποίες εκαλούντο Ελαφηβόλια, προς τιμήν της Αρτέμιδος και της Υαμπόλεως, ενώ το ψήφισμα των Φωκέων οι Έλληνες ωνόμασαν Απόνοιαν.
Λέγεται ότι, τότε, εξεδηλώθη θεία αγανάκτησις και πως εζητήθη από τον θεόν να σκοτώσουν τους φονείς του Ιππόκλου. Αυτό, όμως, δεν έγινε διότι συμφώνησαν ότι όλοι είναι φονείς του βασιλέως. Τότε ο θεός διέταξε να εγκαταλείψουν όλοι την πόλιν, αφού οι πάντες (άνδρες και γυναίκες) είναι φονείς.
και τους λαβόντες μέρος στον φόνο τους έστειλαν ως αποίκους στην Λευκωνία, την οποίαν, προηγουμένως, είχαν αφαιρέσει οι Κορωνείς, που κατείχαν μαζί με τούς Ερυθραίους.
Αργότερον, όταν εξερράγη πόλεμος μεταξύ αυτών και των Ερυθραίων, οι οποίοι, μεταξύ των Ιώνων είχαν μεγάλη δύναμη, εξεστράτευσαν εναντίων των Χίων της Λευκωνίας, οι οποίοι, μη δυνάμενοι ν” αντισταθούν, συμφώνησαν, μετά από σπονδές, να εξέλθουν φορώντας μόνον μία χλαμύδα, ένα ιμάτιο και τίποτε άλλο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες τους να τους χαρακτηρίζουν δειλούς. Επειδή δε εκείνοι έλεγαν ότι είχαν ορκισθή, τους προέτρεπαν να μην αφήσουν τα όπλα, αλλά να λέγουν στους εχθρούς των, ότι χλαμύς είναι το δόρυ, χιτώνιον δε η ασπίς!
Η Τελέσιλλα (ίδε όνομα) κατήγετο από ένδοξον οικογένειαν, αλλ” ήτο φιλάσθενος. Αυτός και ο λόγος, που έστειλε να ρωτήση το Μαντείο για την σωματική της υγεία. Μόλις έλαβε την απάντησιν, ότι δια των Μουσών θα γίνη καλά, άρχισε να υπηρετή την ποίησιν και την μουσικήν με αποτέλεσμα ν” απαλλαγή της ασθενείας της και να θαυμάζεται από τις Αργείες δια την ποιητικήν τέχνην της.
Έτυχε τότε να έχη ερωτευθή τον Νυμφαίον μία νεαρά παρθένος, που ελέγετο Καφένη, η οποία εκμυστηρεύθηκε το μυστικό στον αγαπημένο της.
Πράγματι. Μόλις οι Κάρες προσποιήθηκαν ότι θέλουν να τούς προσκαλέσουν σε γεύμα, αλλά χωρίς τις γυναίκες τους, ο Νυμφαίος απήντησε ότι τούτο δεν είναι πρέπον και δεν μπορεί να γίνη διότι πρέπει να τούς συνοδεύουν απαραιτήτως οι γυναίκες των.
2) Φωκίδες 3) Χίαι 4) Αργείαι 5) Περσίδες 6) Κελταί 7) Μηλίαι 8) Τυρρηνίδες 9) Λυκίαι 10) Σαλματίδες 11) Μιλήσιαι 12) Κίαι 13) Φωκίδες
Πλην, όμως, οι γυναίκες των φυλακισμένων ήλθαν σ” επαφή με τους φύλακες και τους ικέτευαν να τις αφήσουν να δουν τους άντρες των μόνες των, μόνον και μόνον για να τους χαιρετίσουν. Οι φύλακες επείσθησαν και μόλις οι γυναίκες μπήκαν μέσα, προέτρεψαν τους άντρες τους ν” αλλάξουν τα ρούχα τους με αυτά των γυναικών και να εξέλθουν της φυλακής σκεπασμένοι με τις καλύπτρες των, ενώ αυτές θα έμεναν μέσα δια παν ενδεχόμενον.
Οι Σπαρτιάτες εφοβήθησαν πολύ και έστειλαν κήρυκα προς συμφιλίωσιν, με τον όρον να λάβουν τις γυναίκες των και, αφού δοθούν εις αυτούς χρήματα και πλοία, να αποπλεύσουν και μάλιστα να χαρακτηρίζονται φίλοι και συγγενείς των Λακεδαιμονίων, όπου και όταν βρουν την χώρα, που θέλουν να κατοικήσουν.
ΛΥΚΙΑΙ: Κάτι μυθικό, αλλά που η παράδοσις πιστοποιεί, είναι η παρακάτω ιστορία: Ο Αμισώδαρος, που οι Λύκιοι ονομάζουν Ισάραν, ήλθε από την αποικία των …
Επειδή δε οι άνδρες παρακαλούσαν τον Βελλερεφόντην να σταματήση την θάλασσα και δεν τον έπειθαν, οι γυναίκες εσήκωσαν τους χιτώνες των και ήλθαν προς συνάντησίν του. Όταν, λοιπόν, εκείνος οπισθοχώρησε, λέγεται ότι και το κύμα υπεχώρησε μαζί του.
Πάμπολλα τα ιστορικά στοιχεία… Ας δούμε, όμως, ορισμένα παραδείγματα Ελληνίδων ηρωΐδων, που μνημονεύει ο Πλούταρχος μέσα στο έργο του Γυναικών αρεταί:
Οι λόγοι και τα δάκρυα των γονέων τους, αλλά και οι παρηγορίες των φίλων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τουναντίον μάλιστα οι κοπέλες αυτές νικούσαν κάθε επινόησιν η πανουργίαν εκείνων, που τις εφύλαγαν, και αυτοκτονούσαν!
Νηστίσιμα κοκκινιστά μανιτάρια
Τα κοκκινιστά μανιτάρια είναι μια vegan συνταγή
Υλικά
Μανιταρια 1 κιλό περίπου φρέσκα λευκά
Κρεμμυδι 1 μεγάλο
Σκορδο 1 σκελίδα
Πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
Αλατι κατά βούληση
Πιπέρι κατά βούληση
Δάφνη 2 φύλλα
Κανελά 1-2 πρέζες
Ελαιολαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Επίσης βάζουμε λίγο νερό, ίσα ίσα να καλυφθούν τα υλικά μας και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Χειμερινό Ηλιοστάσιο - Η Γέννηση του Διονύσου
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.
Οι ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία.Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει.
Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.
Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον Ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το Νότιο ημισφαίριο.
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει. Σταματάει τη κίνηση του προς το νότο και στρέφεται προς βορρά. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγύριζαν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε.
Ο ‘Ήλιος λατρεύτηκε από του αρχαίους λαούς σαν Θεός, γι αυτό πολλές θρησκείες είχαν τοποθετήσει σε αυτή την περίοδο πολύ πριν από την έλευση του Χριστιανισμού, τη γέννηση των Θεών τους.
Στην αρχαία Ελλάδα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου, γιου του Δία και της παρθένου Σεμέλης. Τον αποκαλούσαν «σωτήρα» και «θείο βρέφος». Ήταν ο «καλός ποιμένας», οι ιερείς του οποίου κρατούσαν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου γιόρταζαν την αναγέννηση του.
Οι ιέρειες τότε ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε».
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους Έλληνες σαν θεός, μιας που γι αυτούς ο Ήλιος, ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους, και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές , από τη σπορά έως τη βλάστηση και από την ανθοφορία έως τη συγκομιδή.
Τον απεικόνιζαν πάνω σε ένα πύρινο άρμα να ξεκινά κάθε πρωί, να διατρέχει τον ουρανό και να σκορπίζει το φως στη Γη. Τον ταύτιζαν επίσης με το Φοίβο Απόλλωνα, το θεό του Φωτός.
Αναπαριστούσαν την κίνηση του ηλίου με τη ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, και μεγάλωνε βαθμιαία όπως αυξανόταν το φως του ηλίου μέχρι την Εαρινή Ισημερία όπου ή ημέρα εξισώνεται με τη νύχτα. Τότε η Ήλιος νικά το σκοτάδι, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγέννηση της φύσης μέσα από τη μήτρα της Γης.
Η γιορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη όπου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Κρόνου, αλλά και της θεάς Δήμητρας, όπου θυσίαζαν χοίρους για την ευφορία της Γης. Ήταν μια από τις σημαντικότερες γιορτές και ονομαζόταν «η ημέρα του αήττητου ήλιου».
Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τη γέννηση του θεού- Ήλιου Ρα, Ατόν ή Όσιρη.
Οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν το θεό Ήλιο, Σαμάχ, Βάαλ, Μαρδουνάκ, ή Νεργκάλ.
Οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου ήλιου θεού Μίθρα.
Οι Βραχμάνοι γιόρταζαν τη γέννηση του Βράχμα, και έψαλλαν, «εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου»
Σταδιακά τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού, ορολογία που αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί πατέρες
Τα Χριστούγεννα ως ημέρα γέννησης του Ιησού Χριστού καθιερώθηκαν στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α κατά τον 4ο μ.χ αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για τη χρονιά της απογραφής του Αυγούστου, και κατόπιν υπολογισμών που έγιναν με βάση τα Ευαγγέλια.
Τα Χριστούγεννα σήμερα εορτάζονται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συμβολίζουν τη νίκη των ζωοποιών δυνάμεων του φωτός πάνω στο φοβερό σκοτάδι.
Ας ευχηθούμε ότι το σκοτάδι της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου να φωτιστεί από το φως του θεού Ήλιου και να βοηθήσει στην αναγέννηση τη δική μας, της Ελλάδας και όλης της οικουμένης.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΛΑΘΟΣ του υπ. Πολιτισμού: Παρέδωσε στην… Τουρκία 1.055 αρχαία ελληνικά νομίσματα: Αθηναϊκά τετράδραχμα και στατήρες (δίδραχμα), Αίγινας, Μήλου, Κύπρου, Παμφυλίας, Κιλικίας, Ιωνίας, του 5ου αι. π.Χ. Η παράνοια και η αφέλεια στο μεγαλείον της!!!
Επεστράφησαν σήμερα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο, παρουσία της Υπουργου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας M. N. Ersoy, 1.055 αρχαία νομίσματα τα οποία επιχειρήθηκε το 2019 να εισαχθούν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Τα νομίσματα είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τελωνειακούς υπαλλήλους του Τελωνείου Κήπων Έβρου τον Ιούλιο του 2019 εις χείρας Τούρκου υπηκόου, όταν επιχείρησε να τα εισάγει παράνομα στην Ελλάδα, κρυμμένα με επιμέλεια στις αποσκευές του. Μετά την κατάσχεση σχηματίσθηκε δικογραφία και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη. Παραδόθηκαν για φύλαξη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο για εκτίμηση της αρχαιολογικής και οικονομικής τους αξίας. Σύμφωνα με το πόρισμα της Μόνιμης Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων νομισμάτων το σύνολο των νομισμάτων αποτελεί μέρος νομισματικού «θησαυρού» που είχε αποκρυφθεί στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. στην Μικρά Ασία.
Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών απέστειλε φωτογραφικό υλικό των νομισμάτων στην τουρκική πλευρά μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έστειλαν έκθεση αναφορικά με την τεκμηρίωση της προέλευσης των νομισμάτων. Η έκθεση των Τούρκων εμπειρογνωμόνων συμφωνεί απολύτως με την τεκμηρίωση της Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής και του Νομισματικού Μουσείου, ότι δηλαδή τα νομίσματα αποτελούν μέρος «θησαυρού» που αποκρύφθηκε στα τέλη του 5ου / αρχές 4ου αιώνα π.Χ. στη Μικρά Ασία [σ.σ.: όταν εκεί υπήρχαν μόνο ελληνικές πόλεις] και επομένως η παράνομη διακίνησή τους από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη. Μετά την έκδοση αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων από τα ελληνικά Δικαστήρια, τα δύο μέρη συνεργάστηκαν για να οριστικοποιηθεί η επιστροφή του «θησαυρού» στη χώρα προέλευσής του, με δεδομένη την απόπειρα παράνομης εισαγωγής του στη χώρα μας από Τούρκο υπήκοο.
Πρόκειται για:
- 61 αργυρούς στατήρες (δίδραχμα), κοπές πόλεων της Παμφυλίας, Κιλικίας, Ιωνίας, Κύπρου, αλλά και της Αίγινας και της Μήλου, και
- 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, μεταξύ των οποίων ένα υπόχαλκο, με χρονολογίες κοπής που κυμαίνονται από τις αρχές έως τα τέλη του 5ου αι. π.Χ.
...............................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Δηλαδή δώσαμε οικειοθελώς αρχαία ελληνικά νομίσματα, σε έναν λαό, που όταν κόπηκαν, δεν κατοικούσε καν στην περιοχή αυτή! Αυτό είναι επικίνδυνο και νόμος… «πρωθύστερος»! Με την ίδια λογική, θα σου πει ο Τούρκος, πως τα γλυπτα του Παρθενώνος (και όχι μόνον της Ακροπόλεως) θα πρέπει να επιστραφούν και αυτά στην Τουρκία, διότι όταν εκλάπησαν από τον Έλγιν, ο Παρθενών ήταν εντός… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνέχεια της οποίας είναι το νυν κράτος της Τουρκίας!!! Η παράνοια και η αφέλεια στο μεγαλείον της!!!
Αυτή η κίνηση του υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος, ισοδυναμεί με την αναγνώριση ύπαρξης... αρχαίας Τουρκίας!!! Και πως η Τουρκία - και όχι η Ελλάδα - είναι ο κληρονόμος του αρχαιοτάτου ελληνικού πολιτισμού της Μικράς Ασίας!!! Και αυτά σε βάθος χρόνου, θα χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο...
...............................................
«Η παράδοση τους στην Τουρκία, είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO, του 1970, αλλά και σύμφωνη με το «Πρωτόκολλο για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, στις 4.3.2013, στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως επεσήμανε, η Λ. Μενδώνη «για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφος μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Γι΄ αυτό, οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού».
...............................................
ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Δηλαδή κα Μενδώνη, τα αρχαία ελληνικά νομίσματα είναι "μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας των σημερινών Τούρκων";;;
...............................................
Η Λ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας «για την στήριξη, που η χώρα σας παρέχει σταθερά στην πατρίδα μου, σχετικά με το εθνικό μας αίτημα, της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η τοποθέτηση της Z. Bos, βάσει των οδηγιών σας, στην τελευταία Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, ήταν καταλυτική. Είναι ευτύχημα που η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί, ολοένα και περισσότερο, ότι η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά μια σύνθετη και καλά δικτυωμένη επιχείρηση του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος, με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις, που ακόμη κατορθώνει να αντιστέκεται στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησής της. Θα συνεχίσουμε άοκνα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των Κρατών. Ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστούν εθνική ευθύνη και παγκόσμια ηθική δέσμευση. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την διάσωση του πολιτισμού μας και της ιστορικής μας μνήμης».
Πριν την τελετή, οι δύο Υπουργοί είχαν συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος όσον αφορά στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών.
Η ομιλία της Υπουργου Πολιτισμού δρ. Λ. Μενδώνη
στην τελετή επιστροφής κατασχεθέντων νομισμάτων
προϊόντων παράνομης ανασκαφής και διακίνησης,
στην Τουρκία:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας επιστρέφει σήμερα στη χώρα σας, 1055 αρχαία αργυρά νομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν, το 2019, από το Τελωνείο των Κήπων, στον Έβρο. Αυτά τα νομίσματα ήταν προϊόντα παράνομης εισαγωγής στην Ελλάδα, από την Τουρκία. Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς επιστήμονες του Νομισματικού Μουσείου, αποτελούν μέρος νομισματικού «θησαυρού», που αποκρύφθηκε, τέλη του 5ου ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., στη Μικρά Ασία. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι Τούρκοι ειδικοί, στους οποίους, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έθεσε υπόψη το σύνολο των εγγράφων και του τεκμηριωτικού υλικού. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την παράνομη διακίνηση των νομισμάτων από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Πρόκειται για «θησαυρό», που συγκροτείται από 61 αργυρούς στατήρες (δίδραχμα), κοπές αρχαίων ελληνικών πόλεων της Παμφυλίας, της Κιλικίας, της Ιωνίας, της Κύπρου, αλλά και της Αίγινας και της Μήλου, καθώς και από 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, μεταξύ των οποίων ένα υπόχαλκο, με χρονολογίες κοπής που κυμαίνονται από τις αρχές έως τα τέλη του 5ου αι. π.Χ.
Η σημερινή παράδοση των νομισμάτων, στην Τουρκία, είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO, του 1970, σχετικά με τα «Ληπτέα μέτρα για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών», αλλά και σύμφωνη με το «Πρωτόκολλο για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες μας, στις 4 Μαρτίου του 2013, στην Κωνσταντινούπολη.
Κύριε Υπουργέ,
Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφος μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Για αυτό, οι Ελληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού.
Επομένως, σήμερα είναι, εξίσου, μεγάλη η χαρά μας, καθώς κι εμείς αποδίδουμε αρχαιότητες στη χώρα, στην οποία ανήκουν. Αυτό είναι το νόμιμο, το ηθικό και το δεοντολογικά ορθό. Η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει, δι ημών, στην Τουρκία, στη χώρα προέλευσής τους, τα παρανόμως διακινηθέντα νομίσματα. Η Ελλάδα αποκαθιστά τη ζημία, συμπορευόμενη με τις αρχές της UNESCO και της μεταξύ μας Συμφωνίας.
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη, που η χώρα σας παρέχει σταθερά στην πατρίδα μου, σχετικά με το εθνικό μας αίτημα, της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η τοποθέτηση της Z. Bos, βάσει των οδηγιών σας, στην τελευταία Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, ήταν καταλυτική.
Είναι ευτύχημα που η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί, ολοένα και περισσότερο, ότι η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά μια σύνθετη και καλά δικτυωμένη επιχείρηση του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος, με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις, που ακόμη κατορθώνει να αντιστέκεται στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησής της.
Θα συνεχίσουμε άοκνα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των Κρατών. Ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστούν εθνική ευθύνη και παγκόσμια ηθική δέσμευση. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την διάσωση του πολιτισμού μας και της ιστορικής μας μνήμης»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Νέα ανακάλυψη αγάλματος από τερακότα του Πήλινου Στρατού στο Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα
[Credit: CCTV] |
Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν το μαυσωλείο του Qin Shi Huang αποκάλυψαν έναν πολεμιστή από τερακότα που απεικονίζει έναν υψηλόβαθμο διοικητή.
Το Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα είναι το ταφικό συγκρότημα και το μαυσωλείο του Qin Shi Huang, του αρχιτέκτονα της ενοποίησης της Κίνας και ιδρυτή της δυναστείας Τσιν.
Το μαυσωλείο βρίσκεται στην περιοχή Lintong του Σιάν και χτίστηκε σε διάστημα 38 ετών από 700.000 εργάτες, όπως καταγράφεται σε ιστορικά κείμενα. Ο κύριος ταφικός θάλαμος βρίσκεται κάτω από έναν λόφο (ύψωμα) ύψους 76 μέτρων σε σχήμα αποκομμένης πυραμίδας.
Όσα είναι γνωστά για το εσωτερικό του τάφου προέρχονται από τα «Αρχεία του Μεγάλου Ιστορικού» του Sima Qian, ο οποίος περιγράφει έναν τεράστιο θάλαμο που περιέχει παλάτια και γραφικούς πύργους, ένα φέρετρο χυτευμένο από χαλκό και σπάνια αντικείμενα από όλη την Κίνα.
Προηγούμενες ανασκαφές γύρω από το συγκρότημα έχουν ανακαλύψει χιλιάδες πολεμιστές, άλογα, αξιωματούχους, ακροβάτες, ισχυρούς άνδρες, μουσικούς από τερακότα και περίπου 100 ξύλινα άρματα μάχης.
[Credit: CCTV] |
Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον λάκκο αριθ. 2 (που πιστεύεται ότι περιείχε στρατιωτική φρουρά) αποκάλυψαν πρόσφατα έναν πολεμιστή από τερακότα που απεικονίζει έναν υψηλόβαθμο διοικητή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη ενός διοικητή από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά ο λάκκος για ανασκαφές το 1994.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δύο ειδώλια υψηλόβαθμων αξιωματικών και πέντε ειδώλια ντυμένα με σύγχρονη πανοπλία που συνόδευαν τον διοικητή από τερακότα.
Μέχρι σήμερα, μόνο 10 ειδώλια αξιωματικών υψηλού επιπέδου έχουν ανακαλυφθεί μεταξύ των πολεμιστών από τερακότα, γεγονός που καθιστά το εύρημα αυτό σημαντική συμβολή στη μελέτη της στρατιωτικής οργάνωσης και των στρατιωτικών συστημάτων της δυναστείας Τσιν.
Το τρέχον έτος σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της αρχαιολογικής ανασκαφής των πολεμιστών από τερακότα του Τσιν.
Πηγή: Heritage Daily, anaskafi.blogspot.com